Bioeconomia circulară aplicată pentru managementul sustenabil al bioresurselor
Teodor Vintilă, USV ”Regele Mihai I” din Timișoara
Trimetallic nanoclusters for the production of green H2 by WGS (water gas shift)
Rareș Banu, TU Wien
Soiuri de culturi de specii noi și netradiționale de plante cu utilitate furajeră, meliferă și biomasă energetică create la Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” a Universității de Stat din Moldova
Victor Țîței, Gradina Botanică din Chișinău
The importance of algal biomass production for obtaining value-added compounds
Emilia Sirbu, UPG Ploiesti
Siguranța alimentară: Epigenetica în contextul expunerii la microdoze de cadmiu
Dragoș Nica, INMA Timisoara
Safe food for a better world: the French experience
Petru Jitaru, French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety (ANSES)
Aging Society a Need Towards Personalised Food for the Nutrition of Elderly Consumers
Alexandru Rusu, Biozoon GmbH, Germany
Achieving Sustainable Food Processing using Novel Technologies
Carmen I. Moraru, Cornell University, SUA
METROFOOD-RI and integrated initiatives in support to the agrifood system
Claudia Zoani, ENEA, Italia
The phycobiotechnology sources complete cycle on the example of cyanobacteria industrial cultivating
Liliana Cepoi, Ludmila Rudi, Vera Miscu, Tatiana Chiriac, Iulia Iatco, Institute of Microbiology and Biotechnology - Technical University of Moldova
Food waste and loss in Europe: statistics and facts
Silvius STANCIU, Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Puiu Lucian GEORGESCU, Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Food System Sustainability in the European political framework
Nastasia Belc, IBA Bucuresti
Innovation and good practices in the technology of functional and dietary flouring products
Ersilia ALEXA, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara
Molecular Gastronomy: Food for Tomorrow
Dan Vodnar, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
Prezent și perspective în tehnologia obținerii berii aglutenice
Adriana DABIJA, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava
CTNC experience in green techniques for the implementation of a Circular Economy in the agri‐food sector of the Region of Murcia, Spain
Angel Martinez Sanmartin, CTNC, Spania
Innovation towards food personalisation – product-oriented approaches
Monica Trif, Centiv GmbH, Germany
Adolescenții și dieta social media
Gratziela Victoria Bahaciu, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București
Carmen Georgeta Nicolae, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București
Nela Dragomir, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București
Shaping the food industry's future through laboratory risks mitigation
Andrei Sorin Bolocan, Mars Global Services, Olanda
Genomic-driven personalized nutrition: science, concept and case study on antioxidant supplementation
Simona OANCEA, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
Bioactive compounds recovered from food waste – challenges and uses in food industry
Sonia Socaci, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
The impact of phytosanitary products on the quality of grapes and wines
Călin Cătălina, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti
Designing of new food products using vegetable oils industry by-products
Gabriel Mustățea, IBA Bucuresti
Novel food and nutraceutical ingredients: Can biotechnology rise to the challenge?
Iulian Zoltan Boboescu, Wageningen University
The role of food science and research on developing of sustainable and safe food products in Ireland
Cristina Botineștean, Teagasc Food Research Centre, Dublin, Ireland
The economic value of ecotypes of pearl millet Pennisetum glaucum and prince’s feather Amaranthus hypochondriacus introduced and cultivated under the environmental conditions of the Republic of Moldova
Serghei COZARI, “Alexandru Ciubotaru” National Botanical Garden (Institute)
Victor ŢÎŢEI, “Alexandru Ciubotaru” National Botanical Garden (Institute)
Mihai GADIBADI, “Alexandru Ciubotaru” National Botanical Garden (Institute)
Instituție gazdă:
Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara
Coordonatori:
Prof. dr. Dan Vodnar, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Prof. dr. Sonia Socaci Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
dr. Nastasia Belc, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, IBA București
Șef de lucrări dr. habil. Teodor Vintilă, Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara
Dr. ing, Monica Trif, CENTIV GmbH, Germania
Descriere:
Cerințele societății umane moderne, începând cu hrana și continuând cu energia, materiale de larg consum, produse chimice sau materiale de construcție vor fi asigurate din resurse biologice. Modul în care acest tip de economie bio-bazată poate asigura necesarul de consum al omenirii depinde de adaptarea sistemelor de management a bioresurselor în scopul utilizării inteligente a acestora, în spiritul sustenabilității, a protecției mediului, a susținerii inovării și dezvoltării durabile. Economia viitorului se va baza din ce în ce mai mult pe bioresurse.
Alimentele care sunt adaptate diferitelor nevoi pe care le au oamenii de-a lungul vieții sau în situații unice, sunt insuficiente pe piețele alimentare de astăzi. Dezvoltarea acestor produse este importantă din perspectiva sănătății, calității vieții dar și la nivel socio-economic. Malnutriția reprezintă o problemă majoră de sănătate în lume, cu o presiune tot mai mare asupra bugetului de sănătate al fiecărei țări. Observăm o concentrare tot mai mare pe dietele care sunt adaptate unor grupuri sau persoane specifice și a devenit mai obișnuit să vorbim despre mâncare și preparate personalizate. Comunitatea științifică se concentrează puternic pe dezvoltarea de soluții bune, cu efect preventiv, care ne vor ajuta să obținem o sănătate mai bună pe termen lung.
Pe de altă parte, sistemele alimentare sunt indisolubil legate de bunăstarea oamenilor și a planetei dar ele se confruntă, de la producția primară până la consum, cu provocări de sustenabilitate care pot pune în pericol securitatea alimentară și nutrițională. European Green Deal, Strategia Farm to Fork, Fit for 55 și alte inițiative europene, precum Food2030 cu cele 4 direcții de acțiune: climă și sustenabilitate, nutriție și sănătate, circularitate și eficiență a resurselor și inovație și comunități, urmăresc să abordeze aceste provocări și să sprijine tranziția către o bioeconomie rezistentă și sustenabilă, pe cele 3 paliere de sustenabilitate: mediu, economic și social asigurând, în același timp, alimente sănătoase pentru toți.
În cadrul workshop-ului vor fi abordate teme legate de:
· Alimente și produse alimentare adaptate unei populații vârstnice, copiilor, persoanelor care suferă de diverse afecțiuni clinice și totodată oportunitățile de piață pentru acest tip de alimente.
· Producția sustenabilă a alimentelor în contextul politicilor europene și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: Foamete “0” (ODD 2), Sănătate și bunăstare (ODD 3) și Producție și consum durabile (ODD 12).
· Integrarea biosistemelor într-o economie circulară, cu accent pe hrană și energie și având ca preocupare centrală interacțiunile dintre tehnologii, plante, animale, mediu și societate.
Motivație: În România, un număr tot mai mare de oameni au o alimentație nesănătoasă și dezechilibrată. De aceea ne confruntăm cu o creștere alarmantă a bolilor legate de stilul de viață, cu creșterea continuă a incidenței obezității, bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului și bolilor cronice respiratorii, cu consecințe sociale și economice uriașe. Riscurile cheie implicate sunt supraponderalitatea și obezitatea, hipertensiunea arterială, rezistența la insulină, hiperglicemie și hiperlipidemie.
Toate aceste riscuri sunt asociate, în special, cu o calitate slabă a alimentației. Promovarea stilurilor de viață cu alimentație mai sănătoasă, personalizată, este de cea mai mare importanță pentru prevenirea acestor afecțiuni. Șase dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, detaliate în agenda ONU, direct legate de nutriție, dietă și sănătate sunt: ODD2 care se referă la asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea alimentației și promovarea durabilității agriculturii prin promovarea unei agriculturi regenerative, ODD3 care se referă la asigurarea bunăstării și unei vieți sănătoase tuturor oamenilor, ODD10 la reducerea inegalității veniturilor în interiorul unei țări și între țări, ODD12 care promovează modele de producție și consum durabile, ODD14 care promovează conservarea și utilizarea durabilă a resurselor marine, mări și oceane și ODD15 care se referă la restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre.
Contact:
Șef de lucrări dr. habil. Teodor Vintilă, Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara
Email: tvintila@animalsci-tm.ro
Locatie:
Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, Calea Aradului, nr. 119, , clădirea rectoratului, sala de consiliu