Lista de workshop-uri

Alimentație sustenabilă în contextul schimbărilor climatice

Galeria de imagini

Prezentarile workshopului:

  • Bioeconomia circulară aplicată pentru managementul sustenabil al bioresurselor
    Teodor Vintilă, USV ”Regele Mihai I” din Timișoara

    Descărcare prezentare
  • Trimetallic nanoclusters for the production of green H2 by WGS (water gas shift)
    Rareș Banu, TU Wien

    Descărcare prezentare
  • Soiuri de culturi de specii noi și netradiționale de plante cu utilitate furajeră, meliferă și biomasă energetică create la Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” a Universității de Stat din Moldova
    Victor Țîței, Gradina Botanică din Chișinău

    Descărcare prezentare
  • The importance of algal biomass production for obtaining value-added compounds
    Emilia Sirbu, UPG Ploiesti

    Descărcare prezentare
  • Siguranța alimentară: Epigenetica în contextul expunerii la microdoze de cadmiu
    Dragoș Nica, INMA Timisoara

    Descărcare prezentare
  • Safe food for a better world: the French experience
    Petru Jitaru, French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety (ANSES)

    Descărcare prezentare
  • Aging Society a Need Towards Personalised Food for the Nutrition of Elderly Consumers
    Alexandru Rusu, Biozoon GmbH, Germany

    Descărcare prezentare
  • Achieving Sustainable Food Processing using Novel Technologies
    Carmen I. Moraru, Cornell University, SUA

    Descărcare prezentare
  • METROFOOD-RI and integrated initiatives in support to the agrifood system
    Claudia Zoani, ENEA, Italia

    Descărcare prezentare
  • The phycobiotechnology sources complete cycle on the example of cyanobacteria industrial cultivating
    Liliana Cepoi, Ludmila Rudi, Vera Miscu, Tatiana Chiriac, Iulia Iatco, Institute of Microbiology and Biotechnology - Technical University of Moldova

    Descărcare prezentare
  • Food waste and loss in Europe: statistics and facts
    Silvius STANCIU, Universitatea Dunarea de Jos din Galati
    Puiu Lucian GEORGESCU, Universitatea Dunarea de Jos din Galati

    Descărcare prezentare
  • Food System Sustainability in the European political framework
    Nastasia Belc, IBA Bucuresti

    Descărcare prezentare
  • Innovation and good practices in the technology of functional and dietary flouring products
    Ersilia ALEXA, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara

    Descărcare prezentare
  • Molecular Gastronomy: Food for Tomorrow
    Dan Vodnar, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

    Descărcare prezentare
  • Prezent și perspective în tehnologia obținerii berii aglutenice
    Adriana DABIJA, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava

    Descărcare prezentare
  • CTNC experience in green techniques for the implementation of a Circular Economy in the agri‐food sector of the Region of Murcia, Spain
    Angel Martinez Sanmartin, CTNC, Spania

    Descărcare prezentare
  • Innovation towards food personalisation – product-oriented approaches
    Monica Trif, Centiv GmbH, Germany

    Descărcare prezentare
  • Adolescenții și dieta social media
    Gratziela Victoria Bahaciu, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București
    Carmen Georgeta Nicolae, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București
    Nela Dragomir, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București

    Descărcare prezentare
  • Shaping the food industry's future through laboratory risks mitigation
    Andrei Sorin Bolocan, Mars Global Services, Olanda

    Descărcare prezentare
  • Genomic-driven personalized nutrition: science, concept and case study on antioxidant supplementation
    Simona OANCEA, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu

    Descărcare prezentare
  • Bioactive compounds recovered from food waste – challenges and uses in food industry
    Sonia Socaci, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

    Descărcare prezentare
  • The impact of phytosanitary products on the quality of grapes and wines
    Călin Cătălina, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti

    Descărcare prezentare
  • Designing of new food products using vegetable oils industry by-products
    Gabriel Mustățea, IBA Bucuresti

    Descărcare prezentare
  • Novel food and nutraceutical ingredients: Can biotechnology rise to the challenge?
    Iulian Zoltan Boboescu, Wageningen University

    Descărcare prezentare
  • The role of food science and research on developing of sustainable and safe food products in Ireland
    Cristina Botineștean, Teagasc Food Research Centre, Dublin, Ireland

    Descărcare prezentare
  • The economic value of ecotypes of pearl millet Pennisetum glaucum and prince’s feather Amaranthus hypochondriacus introduced and cultivated under the environmental conditions of the Republic of Moldova
    Serghei COZARI, “Alexandru Ciubotaru” National Botanical Garden (Institute)
    Victor ŢÎŢEI, “Alexandru Ciubotaru” National Botanical Garden (Institute)
    Mihai GADIBADI, “Alexandru Ciubotaru” National Botanical Garden (Institute)

    Descărcare prezentare

Instituție gazdă:
Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara


Coordonatori:
Prof. dr. Dan Vodnar, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Prof. dr. Sonia Socaci Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
dr. Nastasia Belc, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, IBA București
Șef de lucrări dr. habil. Teodor Vintilă, Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara
Dr. ing, Monica Trif, CENTIV GmbH, Germania

Descriere:
Cerințele societății umane moderne, începând cu hrana și continuând cu energia, materiale de larg consum, produse chimice sau materiale de construcție vor fi asigurate din resurse biologice. Modul în care acest tip de economie bio-bazată poate asigura necesarul de consum al omenirii depinde de adaptarea sistemelor de management a bioresurselor în scopul utilizării inteligente a acestora, în spiritul sustenabilității, a protecției mediului, a susținerii inovării și dezvoltării durabile. Economia viitorului se va baza din ce în ce mai mult pe bioresurse.

Alimentele care sunt adaptate diferitelor nevoi pe care le au oamenii de-a lungul vieții sau în situații unice, sunt insuficiente pe piețele alimentare de astăzi. Dezvoltarea acestor produse este importantă din perspectiva sănătății, calității vieții dar și la nivel socio-economic. Malnutriția reprezintă o problemă majoră de sănătate în lume, cu o presiune tot mai mare asupra bugetului de sănătate al fiecărei țări. Observăm o concentrare tot mai mare pe dietele care sunt adaptate unor grupuri sau persoane specifice și a devenit mai obișnuit să vorbim despre mâncare și preparate personalizate. Comunitatea științifică se concentrează puternic pe dezvoltarea de soluții bune, cu efect preventiv, care ne vor ajuta să obținem o sănătate mai bună pe termen lung.

Pe de altă parte, sistemele alimentare sunt indisolubil legate de bunăstarea oamenilor și a planetei dar ele se confruntă, de la producția primară până la consum, cu provocări de sustenabilitate care pot pune în pericol securitatea alimentară și nutrițională. European Green Deal, Strategia Farm to Fork, Fit for 55 și alte inițiative europene, precum Food2030 cu cele 4 direcții de acțiune: climă și sustenabilitate, nutriție și sănătate, circularitate și eficiență a resurselor și inovație și comunități, urmăresc să abordeze aceste provocări și să sprijine tranziția către o bioeconomie  rezistentă și sustenabilă, pe cele 3 paliere de sustenabilitate: mediu, economic și social asigurând, în același timp, alimente sănătoase pentru toți.

În cadrul workshop-ului vor fi abordate teme legate de:
·       Alimente și produse alimentare adaptate unei populații vârstnice, copiilor, persoanelor care suferă de diverse afecțiuni clinice și totodată oportunitățile de piață pentru acest tip de alimente.
·       Producția sustenabilă a alimentelor în contextul politicilor europene și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: Foamete “0” (ODD 2), Sănătate și bunăstare (ODD 3) și Producție și consum durabile (ODD 12).
·       Integrarea biosistemelor într-o economie circulară, cu accent pe hrană și energie și având ca preocupare centrală interacțiunile dintre tehnologii, plante, animale, mediu și societate.

Motivație: În România, un număr tot mai mare de oameni au o alimentație nesănătoasă și dezechilibrată. De aceea ne confruntăm cu o creștere alarmantă a bolilor legate de stilul de viață, cu creșterea continuă a incidenței obezității, bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului și bolilor cronice respiratorii, cu consecințe sociale și economice uriașe. Riscurile cheie implicate sunt supraponderalitatea și obezitatea, hipertensiunea arterială, rezistența la insulină, hiperglicemie și hiperlipidemie.

Toate aceste riscuri sunt asociate, în special, cu o calitate slabă a alimentației. Promovarea stilurilor de viață cu alimentație mai sănătoasă, personalizată, este de cea mai mare importanță pentru prevenirea acestor afecțiuni. Șase dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, detaliate în agenda ONU, direct legate de nutriție, dietă și sănătate sunt: ODD2 care se referă la asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea alimentației și promovarea durabilității agriculturii prin promovarea unei agriculturi regenerative, ODD3 care se referă la asigurarea bunăstării și unei vieți sănătoase tuturor oamenilor, ODD10 la reducerea inegalității veniturilor în interiorul unei țări și între țări, ODD12 care promovează modele de producție și consum durabile, ODD14 care promovează conservarea și utilizarea durabilă a resurselor marine, mări și oceane și ODD15 care se referă la restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre.

Contact:
Șef de lucrări dr. habil. Teodor Vintilă, Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara
Email: tvintila@animalsci-tm.ro

Locatie: 

Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, Calea Aradului, nr. 119, , clădirea rectoratului, sala de consiliu

AGENDA WORKSHOP