Instituție gazdă:
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Coordonatori:
Prof. Alida Timar-Gabor, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Conf. Monica Focșan, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Conf. Nicolae Ajtai, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Prof. Adrian Podoleanu, University of Kent, Canterbury, Kent, UK
Prof. Cristian George Panaiotu, Universitatea București
Descriere:
De la enunțarea legilor lui Maxwell în 1860, radiațiile electromagnetice au marcat dezvoltarea societății. Acestea se regăsesc de la caracterizarea noilor materiale, la investigarea naturii și universului sau comunicații. Practic, umanitatea a creat un nou tip de civilizație pe care am putea să o numim “Civilizație electromagnetică”. Aceasta dezvoltarea a venit cu provocări noi, de la poluare electromagnetica la moduri noi de interacțiune cu Soarele, principala sursă de radiații electromagnetice naturale.
Radiația electromagnetică ne-a permis să investigăm, de la distanță, corpuri și fenomene care altfel ar fi eludat metodele “clasice” de sondare a mediului și universului. Teledetecția a permis salturi tehnologice și de cunoaștere în multiple domenii: arheologie, biologie, cartografie, construcții, etc. Teledetecția atmosferică stă la baza funcționării tuturor senzorilor amplasați pe misiunile de observare a Pământului, și joaca un rol central în furnizarea de informații cu privire la starea climei și a sistemelor naturale globale.
În același timp, radiațiile electromagnetice stau la baza unor tehnologii emergente, cu aplicații în nanomedicină, nanotehnologie sau monitorizarea mediului. Terapia cu laser este o realitate în tratarea unor afecțiuni, iar imagistica medicală depinde de manipularea și înregistrarea acestor radiații. Mai mult, dezvoltarea de noi nanosenzori inovatori permite detecții extrem de sensibile și personalizate. Tehnicile moderne permit monitorizarea evenimentelor la scară nanometrică, oferind perspective complet noi.
Acest workshop urmărește să aducă împreună cercetători din diaspora și din țara, precum și participanți din industrie care să-și prezinte realizările pe o plaja larga de la investigarea naturii spre progres tehnologic și reziliența societății la provocările “Civilizației electromagnetice”, cu speranța realizării unor noi colaborări și direcții de cercetare.
Contact:
Prof. Alida Timar-Gabor
Email: alida.timar@ubbcluj.ro
Locatie:
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca