Lista de workshop-uri

Medicina personalizată - abordări inovative în prevenție, diagnostic și terapie

Prezentarile workshopului:

  • Personalised medicine. Is anaesthesia a concern?
    Ruslan Baltaga, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu", Chișinău, Moldova

    Descărcare prezentare
  • Prevention, diagnostic and personalized treatment in solid tumors - Focus on tumor microenvironment
    Florina Bojin, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara

    Descărcare prezentare
  • Evaluarea individualizată a efectivității biologice a protonilor – implicațiile clinice în radioterapia cu protoni
    Alexandru Dasu, Clinica Skandion, Centrul Național Suedez de Protoni, Uppsala, Suedia

    Descărcare prezentare
  • Celulele stem - de la modelarea neuropatologică la terapii specifice
    Irina-Roxana Deleanu, Universitatea de Medicina Innsbruck, Austria

    Descărcare prezentare
  • Terapia personalizată în tumorile cerebrale: promisiune eșuată sau promisiune amânată?
    Anica Dricu, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova

    Descărcare prezentare
  • Evenimente biologice ale melanocitului normal tranformat neoplazic in melanom - puncte nodale în medicina personalizată
    Monica Neagu, INCD Victor Babeș București

    Descărcare prezentare
  • Pot oamenii să învețe de la mașini în domeniul ”drug discovery”?
    Tudor Ionel Oprea, Translational Informatics Division, Department of Internal Medicine, UNM School of Medicine, Albuquerque NM USA

    Descărcare prezentare
  • Diagnosticul molecular – un pas înainte spre medicina personalizată în alergii
    Carmen Panaitescu, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara

    Descărcare prezentare
  • Vaccinuri personalizate în imuno-oncologie
    Virgil Păunescu, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara

    Descărcare prezentare
  • Tehnologii de inginerie tisulară pentru regenerarea valvelor cardiace
    Dan Simionescu, Clemson University, SUA

    Descărcare prezentare
  • Fibroza pulmonară idiopatică. Ipoteza „inflammaging” și celulele senescente
    Tudor Suciu, Universitatea Ludwig-Maximilian din München, Germania

    Descărcare prezentare
  • Abordări multi-omice în medicina personalizată, prezent și viitor
    Cristiana Tănase, INCD Victor Babeș București

    Descărcare prezentare
  • Individualizarea radioterapiei cu fotoni pe baza imagisticii funcționale
    Iuliana Toma-Dasu, Universitatea din Stockholm, Karolinska Institutet

    Descărcare prezentare
  • Medicina personalizata in hematologie: perspective
    Stefan Constantinescu, Ludwig Institute for Cancer Research  Brussels and Oxford, de Duve Institute, UC Louvain Brussels, Belgium, Nuffield Department of Medicine, University of Oxford, Oxford, UK)

    Descărcare prezentare

Instituție gazdă:
Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara

Coordonatori:
Prof. Dr. Virgil Păunescu, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș
Prof. Dr. Cristiana Tanase, Institutul Național de Patologie "Victor Babeș",
Prof. Dr. Anica Dricu, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova
Prof. Dr. Stefan Constantinescu, Președinte FEAM, Ludwig Institute for Cancer Research Brussels and Oxford, de Duve Institute, UC Louvain Brussels, Belgium, Nuffield Department of Medicine, University of Oxford, Oxford, UK

Descriere:
Medicina personalizată este un domeniu foarte promițător și a condus in ultimul timp la evoluții inovatoare în tratamentul multor patologii, asigurând accesul la asistență medicală inovatoare, durabilă și de înaltă calitate. Această abordare poate oferi rezultate cu impact major asupra sănătății, atât prin prevenție cât și prin îngrijirile centrate pe pacient, adaptate nevoilor individuale. Viziunea secolului 21 a medicinei personalizate este de a oferi ”medicamentul potrivit, cu doza potrivită la momentul potrivit la pacientul potrivit”. (Sadée W and Dai Z, 2005). Aplicarea eficientă a PM se bazează foarte mult pe disponibilitatea unor instrumente de diagnostic riguroase care permit selecția optimă a produsului terapeutic pentru a îmbunătăți rezultatele pacientului. Medicina personalizată nu încearcă să stabilească medicamente noi pentru pacienți, ci să stratifice indivizii în subpopulații care variază în răspunsul lor la un agent terapeutic pentru boala lor specifică. Cu toate acestea, procesele de generare de noi cunoștințe, transpunerea acestora în aplicații clinice și accelerarea adoptării inovației sunt complexe și necesită timp, implicând cooperarea mai multor părți interesate. Este necesară facilitarea integrării inovațiilor tehnologice (omics technologies, artificial intelligence, machine learning) și asigurarea unei implementări rapide și eficiente a medicinei personalizate la scară largă. Luând în considerare numeroasele colaborări și rețele emergente, medicina va trebui să depășească provocările în colectarea datelor și sa fie mai bine echipată pentru a aborda aceste provocări prin utilizarea de noi tehnologii precum telemedicina și dispozitivele purtabile și prin adoptarea medicinei de precizie, a învățării automate și a inteligenței artificiale (IA). IA este bazată pe aplicarea computerelor care imită cogniția umană și sunt capabile să învețe, să gândească și să ia decizii sau să ia măsuri la viteze mult mai mari decât oamenii sunt capabili. Include aplicarea învățării automate, o formă de IA care folosește rețele neuronale și învățare profundă cu utilizarea unei tehnici statistice care învață prin modele de instruire cu date. IA a fost aplicată în medicină în diferite scopuri, inclusiv detectarea și stadializarea cancerului.

Medicina de precizie are potențialul de a îndeplini cerința de a îmbunătăți rezultatele sănătății prin reducerea costurilor de asistență medicală, a costurilor și timpului de dezvoltare a unor noi produse terapeutice. Noua paradigmă a medicinei presupune revoluții esențiale în politică și reglementare, o înțelegere a bolilor la nivel molecular, și mobilizarea cercetătorilor în vederea găsirii unor metode diagnostice și terapeutice inovatoare.

În acest scop, crearea unor rețele de cercetare și inovare, cu accent pe medicina personalizată reprezintă o oportunitate strategică unică de a reuni părțile interesate, de a crea sinergii și de a stimula eforturile de accelerare a evoluției asistenței medicale către medicina personalizată.

Obiectivul workshop-ului este de a prezenta ,,state of the art’’ în medicina personalizată și să exploreze provocările în cercetare și inovare cu scopul de a conduce la promovarea acestui domeniu în beneficiul pacienților și al cetățenilor.

Workshopul va reuni o masă critică de experți în domeniul medicinei personalizate din țară și Diaspora, cu scopul unui schimb intens de informații și constituirea unei rețele de sisteme de cercetare și inovare dedicate medicinei personalizate care sa furnizeze dovezi socio-economice privind fezabilitatea abordărilor medicale personalizate pentru adoptarea acesteia de către sistemele de sănătate durabile.

Contact:
Prof. Dr. Virgil Păunescu, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș
Email: vpaunescu@umft.ro

Locatie: 

Centrul de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului – OncoGen, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brinzeu” Timișoara, Bv. L. Rebreanu, nr. 156, Timișoara

AGENDA WORKSHOP